Før jeg dør


Jeg leste et blogginnlegg fra en liten niese av meg for noen dager siden, og det inspirerte meg til selv å skrive om noe lignende. Innlegget handler om å gjøre ting før man dør, ting som man vil gjøre eller må bare gjøre. I seg selv er dette ikke noe spennende, men det er likevel oppsiktsvekkende med akkurat de valgene som niesen min på tolv år har valgt å gjøre før hun dør. Blant annet ønsket hun seg å bli kalt «mamma», bli gammel sammen med en hun elsker, ha på seg en vakker brudekjole og være glad. Alt dette er ikke ulik det jeg selv og mange andre jeg kjenner har ønsket seg. Det er veldig fascinerende at det som vi mennesker ser etter, eller streber etter, er universelle. Samme hvor man går og hvem man treffer, vil drømmene være de samme og ønskene om å oppleve dem likeså. Vel, var iallfall det jeg trodde helt til jeg så at én av de tingene niesen skal gjøre er å slenge ei kake i trynet på en eller annen person. De unge er fortsatt unge, eller hva?

Så, inspirasjonen fra dette innlegget gjør at jeg selv nå skal lage en (ufullstendig) liste over ting jeg absolutt må bare og bare må gjøre før jeg begraves. Tiden har gått fra meg, mens graven går meg i møte, gjør at jeg ikke akkurat har ubegrenset med tid å ta av. Likevel, det må da være lov å drømme? Her er ting jeg vil gjøre før jeg dør:

 • 2012: Kjøre moped fra nord til sør i Vietnam. Faren for å bli frarøvet lommeboka, bagasjen, klærne jeg går i, mopeden og til og med skoene er unektelig stor, men å oppleve landet jeg er en del av på denne måten er verdt å miste skoene for.
 • 2012: Ha piknik under et blomstrende kirsebærtre i Japan. Nærmere himmelriket kommer man ikke, når man sitter der og nyter et par sushibiter mens såkalte Sakura-blomster daler ned mot bakken.
 • 2012: Se en VM-fotballkamp. Sjansen er stor at dette blir oppfylt i sommeren 2014, da vi har planer om å dra ned til Brasil og ånde fotballens dufter.
 • 2012: Oppleve kinesisk landskap. Templer som ligger høyt oppe i fjellet, mektige fjell som stiger høyt til værs omringet av tåker og vakre bygninger.
 • 2012: Ha et eget japanskinspirert hus. Med skyvedører, terrasse under tak hvor jeg kan ta en kopp te mens det regner, japansk hage og seng på bakkenivå. Minimalistisk er ordet.
 • 2012: Feire 50-års bursdagen med venner fra barndommen. 50-års vennskap, det er lenge det.
 • 2012: Sende av gårde 100 flytende blomster med levende lys til havs. «Blomstene» er selvfølgelig hjemmelaget som tåler vekten av et telys.
 • 2012: Se solnedgang med en eller annen mens vi diskuterer livets gåter. Av en eller annen grunn tror jeg at dette er et ganske spesielt øyeblikk.
 • 2012: Holde en apekatt. Det er noe med aper, jeg bare simpelthen liker dem.
 • 2012: Gå en hel dag på den kinesiske muren.
 • 2012: Få et «velkommen-hjem»-kyss av kona. Hvis jeg får meg kone da.
 • 2012: Backpacking i Asia. Mye Asia her, men av alle verdensdeler, så er Asia der jeg liker meg best.
 • 2012: Holde barnebarnet mitt. Veldig avhengig av om jeg får meg ei kone. Det må være ubeskrivelig å holde sitt barnebarn for første gang. Da vet du at du har gjort en bra jobb, og vært en bra far.
 • 2012: Sove i en hengekøye mens solen går ned og står opp under noen palmer. Det gjør ikke noe at disse palmene ligger i en kritthvit sandstrand og et himmelblått hav.
 • 2012: Se en musikal eller et teaterstykke i operahuset i Sydney. Å oppleve ordentlig musikal eller teaterstykke er noe stort, tror jeg, men å gjøre det i selveste operahuset i Sydney er… nei, har ikke ord. Dessuten er det en ting du gjør én gang i livet, uansett.
 • 2012: Sykle på Rallarvegen. Det sies at denne ruten er den mest populære og fineste sykkelruten man har her i Norge. Og der det er fint, der er jeg.
 • 2012: Oppleve vietnamesisk nyttår i Vietnam. Har du ikke opplevd nyttår i Vietnam, ja, da vet du ikke hva nyttår er engang.
 • 2012: Dra på en biltur med de nærmeste vennene. Tur + gode venner = minner for livet!
 • 2012: Dykke. Jeg kan ikke svømme over lange distanser, og i grunn er jeg redd dypt vann. Men som Supermann med sine trikoter, blir jeg også supertøff med dykkerutstyr på meg. Jeg vil se Nemo.
 • 2012: Se så mange som mulig av UNESCOs verdensarver. Jeg ser av listen at jeg har sett noen av verdensarvene, blant annet Geirangerfjorden og Bryggen i Bergen. Hm, dette må nesten bli en egen liste der jeg krysser av hva jeg har fått sett. Kanskje listen kommer?

Wow! Har jeg skrevet så mye? Orker ikke mer, selv om jeg har mer jeg skulle ha skrevet ned. En liste nummer to vil komme, forhåpentligvis. I mellomtiden, hva ønsker du å gjøre før du dør?

Nesten så jeg glemte det. Siden jeg har reklamert for den ene niesen, må jeg også reklamere for de andre. Det var altså i Nini sin blogg jeg så innlegget om disse tingene som må gjøres, men jeg har også en annen niese med navn Nina og en lillesøster med navn Linda som er ivrige bloggere. Kos deg med deres blogger.

Teksten har blitt lest 98 ganger, men kun 1 i dag. Trist, altså.
,

2 kommentarer til “Før jeg dør”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.