Masteroppgaven


Ja, så er det snart slutten på studiet. Vel, slutt og slutt, det er jo ett studieår til, men jeg føler at jeg nærmer meg slutten. Dette fordi jeg innen 15. mai må bestemme meg for et tema til masteroppgaven som jeg skal skrive i våren 2013. Oppgaven, som er det avsluttende produktet som beviser at du har lært masse i løpet av de fire og et halvt årene som student, er på 30 studiepoeng. Jeg husker ingenting fra de foregående fire og et halvt årene, men jeg må jo uansett velge et tema. Så, her sitter jeg og funderer på hva jeg skal velge.

Dette er forslagene som jeg syns er veldig interessante:

  • Grønnstruktur og vann som virkemidler, goder og problemer i byutviklingen.
  • Miljøvennlig bytransport.
  • Pilegrimsleden som et landskapsfenomen.
  • Prinsippene fra kjøpesentrene og deres tilrettelegging for gåing inne i store bygg.
  • Marka – tilgjengelighet og innfartsporter.

Jeg er veldig glad i grønne ting, som gir en følelse av frisk luft, ro, rekreasjon, hvile, «å-komme-seg-bort»-følelse, avslapning og masse rart. Vann har også den samme virkningen. Å høre på elven, å gå langt elven, det er levende og gir liv i et ellers grått byliv. Å ha mye grønt og åpne opp vassdrag i en by, gir trivsel og glede. Hvordan kan man bruke grønnstruktur og vann for å skape denne trivselen og gleden? Er det virkelig bare gleder ved grønnstruktur og vann? Eller er det masse problemer forbundet med dem? Vi vet jo at mange skumle ting skjer i parker og i mørke partier langs elven. Interessant tema.

Jeg elsker trikken, jeg elsker t-bane, jeg elsker alt som er miljøvennlig transport. Er dette nådd? Kan vi skryte av at vi har transportmidler og -nettverk som er miljøvennlig? Er det andre ting vi kan lære fra andre land? Hvordan går vi frem, faglig, politisk og organisatorisk? Litt mindre spennende enn temaet ovenfor, men kanskje et tema som er lettere å skrive om. Jeg må være litt smart der og, det gjelder å finne tema som har mye litteratur slik at man slipper å gjøre undersøkelsene selv.

Kongetema, dette om pilegrimsleden. Så temaet tilfeldigvis på Fronter og kaboom! ble jeg forelsket. Jeg som skal ut på turen selv, også dukker dette opp. Herlig. Jeg tror mest sannsynlig at jeg kommer til å velge dette temaet, siden jeg er så opphengt i det allerede fra før av. Men det er et problem. Temaet er ment for landskapsarkitekturstudentene, så det er ikke sikkert jeg får lov til å skrive om det siden jeg går i by- og regionplanlegging. En liten mulighet er det, da vi som oftest har fag med hverandre. Jeg tar masse såkalte LAA-fag (landskapsarkitekturfag), mens de tar masse APL-fag (arealplanleggingsfag). Jeg kan med andre ord bli landskapsarkitekt hvis jeg velger noen ekstra LAA-fag. Greit å vite. Vel, må snakke med studieveilederen. Men tilbake til temaet. Stikkordet er «landskap» (ingen bombe), og man kan vurdere forskjellige ting opp mot det. Hvorfor legger folk ut på vandring? Hvordan påvirkes opplevelsen av landskapet? Hvilke strekninger er de mest attraktive å vandre i? Hva er grunnlaget for valg av strekning å vandre i; det kulturelle, mat og attraktive overnattingssteder eller landskapet?

Temaet om kjøpesentrene er å se på kjøpesentre og det å gå inni dem. Det er trygt og god å gå i. Hvordan kan man lære av slike prinsipper når nye bydeler skal planlegges eller gamle omformes? Altså, hvordan få en bydel til å bli et kjøpesenter uten tak, men med samme trygge og gode følelsen når man går der. Tar jeg dette, henger jeg i Oslo City hver dag for å studere. Se om noen av prinsippene kan overføres til uterommet. Veldig lite litteratur, men til gjengjeld spennende og ganske avslappende tema. Vandre rundt i kjøpesentre dag ut og dag inn. Notere, intervjue, undersøke, masse menneskelig kontakt.

Marka, ja, dette er temaet som er helt motsatt av kjøpesentertemaet. Hvordan gjøre marka mer tilgjengelig for folk, hvor er det best å komme seg til marka og mye mer. Har ikke så mye peiling rundt dette temaet, så tviler veldig at jeg velger det. Men marka er noe som interessere meg generelt, så det er et tema jeg vil jobbe med i fremtiden hvis jeg får mulighet til. Bare ikke nå.

Spørsmålet er: Hva skal jeg velge?

Teksten har blitt lest 22 ganger, men kun 1 i dag. Trist, altså.
,

4 kommentarer til “Masteroppgaven”

    • Jeg syns du har nok med skog i Oslo til å boltre deg i fra før av, apekatten-bror. :p Hei, vær med på Oslo Maraton i september da?

  1. Maraton jah, vi får prate om det når vi møtes halveis på pilegrimsruten. Denne apen tar 1. steget fra Nidaros domen og siste på Oslo Dom Kirke. Vi ses på Alvdal =D

    • Jeg syns heller at du skal gå den samme retningen som meg, jeg. Da har vi god tid til å diskutere maraton.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.