Orden og rutiner


En dag, mens du sitter og nyter en kald flaske Cola eller hva du nå foretrekker, og sola skinner på sin høyeste og beste for å gjøre huden din en anelse mørkere, skal det overraskende nok ikke mye til for å gjøre dagen like mørk som huden din. Ja, for mens du aner fred og ro, kommer denne jævelen av en humle og smetter seg inn imellom flaskehalsen og ned til det kalde brusvannet. Dette ser selvfølgelig du, og det glipper ut noen upasselige gloser ut fra munnen din mens du truer humlen med blikket ditt. Og hva gjør jævelen? Han svømmer, plasker og gurgler i seg Colaen som du har betalt 31 kroner for! «Dø!» tenkte nok du, «Just die!» Jeg kan med en gang si at det kan du glemme, og heller la den humlen få svømme i fred.

For i likhet med oss, så er humlen styrt av andres enn sin egen vilje. Den har ingen fri vilje. Det samme kan man se hos maurene. De ivrige små seksbeinte dyrene er programmert til å gå i sin egen vei, bokstavelig talt, for å komme fra målet til hjemmet og omvendt. Den er styrt av en orden som er høyere enn seg selv. Den er styrt av fysikkens, filosofiens, psykologiens, biologiens og religionens lover. Likhet for alle, sies det. Sannelig gjelder også det for humlen. Den «jævelen» som danser lambada inni flaska di, er intet annet enn et offer for de nevnte lovene. Derfor turte jeg å si til deg at du kan glemme å drepe ham. For hvis du gjør det, da vil du angre. Hardt!

For hvis du dreper denne humlen, som nå er på dykketur ned til flaskebunnen, kan du like godt ta begå selvmord. Lovene gjelder nemlig også for deg! Du styres av orden, du også. Tenk deg om. Uten orden ville du ikke vært der du er nå, eller hatt de 31 kronene til å kjøpe en kald flaske Cola. Du må ha hatt orden i livet ditt til å nå dit. Ikke bare må du ha orden, men du må også ha rutiner. Du skal gjenta ting til du dør, for uten å gjenta ting, kan du ikke få ting. Og selv når du har fått tingen, fortsetter du med å gjenta tingen. Ser du tegningen? Flott, for akkurat nå setter jeg en rett strek over den tegningen du nettopp så. Ikke bare én, men mange.

Hvis man ikke tar sjanser, bryter seg ut fra rutinen og orden, blir man fanget i en pose sammen med de fleste andre. Joda, rutiner og orden er godt å ha, men for mye av det gode er ikke godt for hverken deg eller andre. Et liv som går i en sirkel, der man møter seg selv hver dag ved døren, kan ikke være et liv som er verdt å leve. Det er ting og mennesker som venter på deg der ute, som venter på at du skal ta det modige steget vekk fra dine rutiner og orden. Ikke bare de hverdagslige rutinene, men også «rutiner» i din hjerne. Kanskje du går glipp av noe bra, bare fordi du ikke tør å satse?

Men hva har dette med min blogg å gjøre? Egentlig svært lite, det er bare det at jeg vil annonsere min publiseringsklokkeslett på mine innlegg. Jeg vil ikke få klager, og sier her og nå at innleggene kommer i tidsrommet 22 og 24 på natta. Så slipper du å lure på når jeg slipper ut et innlegg du ikke kan gå glipp av. Så var det der med å bryte rutinen da. Vel, det er ikke sikkert at innleggene kommer i tidsrommet 22 og 24.

Teksten har blitt lest 22 ganger, men kun 1 i dag. Trist, altså.
,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.